Hiukset takussa on ilmestynyt!

Nyt se on ilmestynyt, bi- ja panseksuaalisuutta sekä monisuhteisuutta käsittelevä romaanini ”Hiukset takussa” (Teos 2023)!

Olen iloinen ja ylpeä siitä, että sain romaanissa käsitellä kaunokirjallisesti teemoja, jotka ovat keskiössä myös viime syksynä ilmestyneessä yleistajuisessa tietokirjassani ”Bi- ja panseksuaalisuus”. Romaani ”Hiukset takussa” onkin ”Bi- ja panseksuaalisuus” -tietokirjalle eräänlainen sisarteos. Molemmissa käsittelen bi- ja panseksuaalisuutta ja monisuhteisuutta. Tietokirja kertoo laajemmin bi- ja panseksuaalisuuden asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa, romaanissa kerron tarinan siitä, millaista yksittäisen biseksuaalin ja monisuhteisen ihmisen elämä voi olla.

Kaunokirjallisuus antaa suuremman vapauden kuvata biseksuaalisuuteen ja monisuhteisuuteen liittyviä tunteita ja tilanteita kuin tietokirjallisuus, akateemisesta tutkimuksesta puhumattakaan. ”Bi- ja panseksuaalisuus” on tietokirjaluonteestaan huolimatta vahvasti omakohtainen teos, jossa kerron avoimesti kokemuksiani biseksuaalina elämisestä. Tietokirjassa esitettyjen asioiden on kuitenkin omakohtaisuudesta huolimatta perustuttava faktoihin. ”Hiukset takussa” -romaanissa sen sijaan sain päästää valloilleen sekalaisten ajatusten ja tunteiden kirjon, joiden ilmaisemisen kaunokirjallinen muoto sallii, toisin kuin tietokirjallisuus.

Kun kerrotaan tarinoita vähemmistöistä on tärkeää, että kirjoittaja ilmaisee paikantumisensa suhteessa vähemmistöön. Niinpä haluan erikseen todeta, että olen itse biseksuaali, ja minulla on elämäni aikana ollut erilaisia monisuhteisia ihmissuhdeasetelmia. En identifioi itseäni polyamoriseksi, mutta en myöskään tule monisuhteisten ihmisten vähemmistön ulkopuolelta kertomaan tarinoita ulkopuolisen silmin. ”Hiukset takussa” -romaani ei ole autofiktiota, mutta siinä on tunteita ja tilanteita, joita olen itse kohdannut. Tällaisten tunteiden ja tilanteiden käsittelyyn romaanimuoto antaa tietokirjallisuutta paremman välineen.

Romaani ”Hiukset takussa” luultavasti tavoittaa hieman erilaisia lukijoita ja yleisöjä kuin tietokirja ”Bi- ja panseksuaalisuus”. Romaanissa on suuria tunteita, draamaa, seksiä ja yllättäviä juonenkäänteitä, joita tietokirjassa ei tietenkään voi olla. Myönnän kuitenkin avoimesti, että myös romaanilla on jossain määrin valistava tavoite. Toivonkin, että viihdyttävän tekstin lukemisen ohella lukija oppii jotakin bi- ja panseksuaalisuudesta sekä erilaisista monisuhteisuuden muodoista, tai kokee tulleensa nähdyksi, jos sattuu itse olemaan monisuhteinen bi- tai panseksuaali.

Suosittelen tietenkin luettavaksi molempia teoksia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s